Domeniul în care se fac angajări masive în România

de: Mădălina Bahrim
08 07. 2021

Țara noastră se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă, în foarte multe ramuri economice. Unul dintre sectoarele în care e nevoie de un număr foarte mare de lucrători este cel al industriei alimentare.

Marii retaileri prezenți pe piața alimentară din țara noastră se plâng de faptul că nu găsesc suficient personal pentru posturile pe care le au vacante.

Criza forței de muncă a acaparat marii retaileri alimentari din România

ESSA Group, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa serviciilor de trade marketing şi vânzări din ţară, atrage atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă a acaparat marii retaileri alimentari din România.

„Acest fenomen este mai accentuat pentru recrutarea de angajați care vizează activități din categorii precum: lucrători comerciali, casieri, pickeri sau lucrători polivalenți”, transmit experții.

„Ponderea cea mai mare de angajați, pentru anul 2021, se întâlnește la categoria picking. Avem solicitări de peste 300 persoane, pentru o singură comandă, durata de delegare fiind de cel puțin șase luni, la nivel național.

În trimestrul al doilea al acestui an, s-a resimțit lipsa de personal disponibil. Piața a revenit practic la comportamentul de dinainte de criză, la momentul în care angajatorii erau cei intervievați și nu candidații.

Numărul mic de aplicanți și cel mare de job-uri disponibile face ca flexibilitatea angajatorilor să fie una foarte mare”, declară Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group, un business de 15 milioane de euro anul trecut.

În prezent, ESSA are parteneriate pe termen lung cu cinci rețele de tip hypermarket, supermarket și cash&carry, asigurând serviciile în aproximativ 2.108 puncte de vânzare.

”Suntem în situația în care semestrul al doilea al acestui an a început cu un deficit de peste 400 de persoane în organigrama unui mare retailer. Perspectiva de a acoperi un astfel de deficit, într-un termen relativ scurt, este posibilă doar cu investiții salariale mari, care să depășească ofertele curente ale competitorilor. Vedem o creștere de 20% a cererii pentru suport, recrutare și selecție în trimestrul al treilea și o creștere cu până la 40% în trimestrul al patrulea”, mai spune Eugen Saulea.